Dictionar de odihna calma

Acarieni – microorganisme din familia Arahnidelor ( inrudite cu paienjenii ) care traiesc in praful din casa si se hranesc cu cellule de piele descuamate si fire de par cazute.
 
Adaptabilitate -  caracteristica a materialului vascoelastic ( memory foam ) de a se mula perfect pe forma corpului; flexibilitate; maleabilitate.
 
Aegis® – tratament de protectie igienica impotriva celor trei principale microorganisme : acarieni, bacterii, ciuperci. Tratamentul este aplicat huselor atat exterior cat si in captuseala.
 
Airflow® – sistem ce consta intr-o grila de ventilatie pe toata suprafata nucleului saltelei formata din tuburi transversale. Acest sistem ofera aerisirea optima a saltelei.
 
Atermic – proprietate a materialului vascoelastic de a nu degaja si absoarbe caldura.
 
Anatomic – propriu anatomiei corpului.
 
Arcuri Pocketspring – sistem de arcuri independente, impachetate individual in saculeti de panza pentru a se evita efectul de valuri cand se sta pe saltea.
 
Arcuri Bonell – sistem de arcuri biconice de otel, model traditional ce sunt folosite la saltelele de o calitate medie/scazuta. Fabricarea acestui sistem de arcuri nu are nevoie de o inalta tehnologie, el fiind disponibil oricarui producator de saltele.
 
Bacterii – organisme procariote monocelulare ( de natura vegetala ) fiind cele mai vechi forme de viata, foarte raspandite in aer, apa, sol, pe obiecte, alimente si organisme.
 
Banda 3D – material realizat din poliester tricotat in ochiuri de plasa fiind un material impermeabil, ignifug si antistatic. Este folosit la confetionarea saltelelor, pernelor, tapiteriilor de masini, etc. Aceasta banda 3D ajuta la aerisirea saltelelor si este un material atoxic si reciclabil.
 
Biogreen – produs revolutionar fabricat din resurse regenerabile de materie prima, naturale si non-poluante ca lana, cocosul, inul si uleiurile esentiale naturale, impreuna garantand confortul, elasticitatea si adaptabilitatea spumei poliuretanice. Biogreen este o spuma poliuretanica cu celula deschisa. Microcelulele sunt obtinute cu ajutorul semintelor vegetale ce se afla in compozitia acestei spume poliuretanice. Materialul nu contine elemente toxice, nu prezinta contraindicatii medicale, nu dauneaza la contactul cu pielea, uleiurile esentiale pe care le contine sunt inodore si exclude amestecul de CFC ( clor-fluor-carbon ) sau alte substante daunatoare mediului. Biogreen – combinarea perfecta intre chimie si natura.

Bumbac – material confectionat din fibra naturala extrasa din fructul pantei de bumbac. Culoarea naturala a bumbacului este crem, dar se albeste prin mercelizare , acest proces face materialul mai matasos, mai meted si mai resistente.
 
Damasc – tesatura naturala de in, bumbac si lana folosit frecvent la confectionarea lenjeriilor de pat, fetelor de masa, etc. Este un material greu, dens si de cele mai multe ori dintr-o singara nuanta.
 
Eliocel – spuma poliuretanica de densitate mare cu celula deschisa ce se utilizeaza la fabricarea saltelelor  pentru a oferi fermitate. Poate fi folosit in combinatie cu alte materiale ca : memory foam, latex, etc.
 
Ergonomic – proprietate a saltelelor ce asigura un confort sporit la utilizare;
 
Hydrofast® – tratament ce asigura un somn uscat in baza unui transport rapid al umezelii si al evaporarii acesteia. Acest tratament permite ca materialul saltelei sa respire exact ca si pielea celui care doarme.
 
Hipoalergic – calitatea unor materiale de a nu provoca alergii. Saltele Calma sunt fabricate cu astfel de materiale.
 
 
HR ( High Resilience ) – spuma poliuretanica de mare rezistenta, flexibilitate, elasticitate si cu un grad mare de amortizare.
 
Matlasat – captusirea saltelei cu un material mai gros ( lana, bumbac, fibre sintetice, memory foam, latex, etc. ), care e fixat pe intreaga suprafata a husei, prin cusaturi care scot in relief un model.
 
Memory foam – material care la inceput a fost dezvoltat si folosit de NASA pentru reducerea presiunii exercitate asupra corpului astronautilor in timpul misiunii spatiale , ca apoi sa fie folosit la nivel domestic in sisteme de odihna : saltele, perne, topuri saltele, etc. Acest material poseda proprietati terapeutice excelente,  se adapteaza in functie de presiune si caldura, pe corp, evitand astfel orice fel de presiune. Densitatea materialului de masoara in kg/m3 si este proportionala cu senzatia vascoelastica : cu cat este mai mare densitatea cu atat este mai mare senzatia vascoelastica. Cand nu mai este exercitata nici un fel de presiune asupra ei , isi revine lent la forma initiala- proprietate terapeutica datorita elasticitatii sale, evitandu-se punctele de presiune asupra corpului.
 
Perna cervicala – perna cu forma anatomica si maxima adaptabilitate, recomandata persoanelor cu probleme cervicale deoarece mentine in forma naturala coloana, zona cefei si a gatului, permite eliminarea punctelor de presiune si o irigare mai buna a creierului. Acest tip de perna este confectionat, in general din memory foam.
 
Pistoane – sistem de ridicare aflat in compozitia paturilor, ce permite sustinerea si ridicarea somierei.
 
Saltele vascoelastice ( memory foam ) – saltele al caror nucleu este format dintr-o placa de spuma cu densitate mare ( HR, Eliocel, etc. ) combinat in partea superioara cu o placa de memory foam de diferite densitati si / sau grosimi. Acest tip de saltea ofera diferite niveluri de fermitate si o mare adaptabilitate.
 
Saltea ortopedica -  este salteaua care ofera o pozitie comoda si confortabila in timpul somnului. O saltea ortopedica nu trebuie să fie foarte tare. De exemplu, o saltea cu densitate medie este considerata ortopedica pentru o persoana ce cantareste 70kg, dar nu si pentru o persoana ce cantareste 100 kg.
Saltele sunt ortopedice nu pentru ca sunt tari, ci pentru capacitatea lor de a sustine în mod adecvat greutatea celor care le folosesc.
 
Somiera – suport cu lamele de lemn stratificat sau alte materiale pe care se pune salteaua.
 
Somiera tapitata – baza dreptunghiulara si ferma compusa dintr-un cadru de metal, acoperit cu o placa  capturita si tapitata. Acest tip de somiera ofera o fermitate mai mare decat somierele pe lamele si un sunt compatibile cu saltelele din latex.

Strech – tip de tesatura de inalta calitate, cu o mare elasticitate in toate directiile. Aceasta elasticitate favorizeaza miscarile din timpul somnului, evitand astfel tensiuni ale tesaturii.
 
Silverline -  sistem inseratie fir de argint pentru efect antistatic ( elimina incarcarea cu electricitate statica ), antialergic ( reduce si blocheaza inmultirea bacteriilor), ajuta la pastrarea prospetimii saltelei prevenid aparitia mirosurilor neplacute, regleaza temperatura corpului prin mentinerea si eliberarea treptata a caldurii produse de corp si impiedica acumularea umiditatii.

Acarieni microorganisme din familia Arahnidelor ( inrudite cu paienjenii ) care traiesc in praful din casa si se hranesc cu cellule de piele descuamate si fire de par cazute.
 
Adaptabilitate -  caracteristica a materialului vascoelastic ( memory foam ) de a se mula perfect pe forma corpului; flexibilitate; maleabilitate.
 
Aegis® tratament de protectie igienica impotriva celor trei principale microorganisme : acarieni, bacterii, ciuperci. Tratamentul este aplicat huselor atat exterior cat si in captuseala.
 
Airflow® sistem ce consta intr-o grila de ventilatie pe toata suprafata nucleului saltelei formata din tuburi transversale. Acest sistem ofera aerisirea optima a saltelei.
 
Atermicproprietate a materialului vascoelastic de a nu degaja si absoarbe caldura.
 
Anatomicpropriu anatomiei corpului.
 
Arcuri Pocketspring sistem de arcuri independente, impachetate individual in saculeti de panza pentru a se evita efectul de valuri cand se sta pe saltea.
 
Arcuri Bonell sistem de arcuri biconice de otel, model traditional ce sunt folosite la saltelele de o calitate medie/scazuta. Fabricarea acestui sistem de arcuri nu are nevoie de o inalta tehnologie, el fiind disponibil oricarui producator de saltele.
 
Bacterii organisme procariote monocelulare ( de natura vegetala ) fiind cele mai vechi forme de viata, foarte raspandite in aer, apa, sol, pe obiecte, alimente si organisme.
 
Banda 3Dmaterial realizat din poliester tricotat in ochiuri de plasa fiind un material impermeabil, ignifug si antistatic. Este folosit la confetionarea saltelelor, pernelor, tapiteriilor de masini, etc. Aceasta banda 3D ajuta la aerisirea saltelelor si este un material atoxic si reciclabil.
 
Biogreen – produs revolutionar fabricat din resurse regenerabile de materie prima, naturale si non-poluante ca lana, cocosul, inul si uleiurile esentiale naturale, impreuna garantand confortul, elasticitatea si adaptabilitatea spumei poliuretanice. Biogreen este o spuma poliuretanica cu celula deschisa. Microcelulele sunt obtinute cu ajutorul semintelor vegetale ce se afla in compozitia acestei spume poliuretanice. Materialul nu contine elemente toxice, nu prezinta contraindicatii medicale, nu dauneaza la contactul cu pielea, uleiurile esentiale pe care le contine sunt inodore si exclude amestecul de CFC ( clor-fluor-carbon ) sau alte substante daunatoare mediului. Biogreen – combinarea perfecta intre chimie si natura.

Bumbac material confectionat din fibra naturala extrasa din fructul pantei de bumbac. Culoarea naturala a bumbacului este crem, dar se albeste prin mercelizare , acest proces face materialul mai matasos, mai meted si mai resistente.
 
Damasc tesatura naturala de in, bumbac si lana folosit frecvent la confectionarea lenjeriilor de pat, fetelor de masa, etc. Este un material greu, dens si de cele mai multe ori dintr-o singara nuanta.
 
Eliocel spuma poliuretanica de densitate mare cu celula deschisa ce se utilizeaza la fabricarea saltelelor  pentru a oferi fermitate. Poate fi folosit in combinatie cu alte materiale ca : memory foam, latex, etc.
 
Ergonomic proprietate a saltelelor ce asigura un confort sporit la utilizare;
 
Hydrofast® tratament ce asigura un somn uscat in baza unui transport rapid al umezelii si al evaporarii acesteia. Acest tratament permite ca materialul saltelei sa respire exact ca si pielea celui care doarme.
 
Hipoalergic – calitatea unor materiale de a nu provoca alergii. Saltele Calma sunt fabricate cu astfel de materiale.
 
 
HR ( High Resilience )spuma poliuretanica de mare rezistenta, flexibilitate, elasticitate si cu un grad mare de amortizare.
 
Matlasatcaptusirea saltelei cu un material mai gros ( lana, bumbac, fibre sintetice, memory foam, latex, etc. ), care e fixat pe intreaga suprafata a husei, prin cusaturi care scot in relief un model.
 
Memory foammaterial care la inceput a fost dezvoltat si folosit de NASA pentru reducerea presiunii exercitate asupra corpului astronautilor in timpul misiunii spatiale , ca apoi sa fie folosit la nivel domestic in sisteme de odihna : saltele, perne, topuri saltele, etc. Acest material poseda proprietati terapeutice excelente,  se adapteaza in functie de presiune si caldura, pe corp, evitand astfel orice fel de presiune. Densitatea materialului de masoara in kg/m3 si este proportionala cu senzatia vascoelastica : cu cat este mai mare densitatea cu atat este mai mare senzatia vascoelastica. Cand nu mai este exercitata nici un fel de presiune asupra ei , isi revine lent la forma initiala- proprietate terapeutica datorita elasticitatii sale, evitandu-se punctele de presiune asupra corpului.
 
Perna cervicalaperna cu forma anatomica si maxima adaptabilitate, recomandata persoanelor cu probleme cervicale deoarece mentine in forma naturala coloana, zona cefei si a gatului, permite eliminarea punctelor de presiune si o irigare mai buna a creierului. Acest tip de perna este confectionat, in general din memory foam.
 
Pistoane – sistem de ridicare aflat in compozitia paturilor, ce permite sustinerea si ridicarea somierei. 
 
Saltele vascoelastice ( memory foam ) saltele al caror nucleu este format dintr-o placa de spuma cu densitate mare ( HR, Eliocel, etc. ) combinat in partea superioara cu o placa de memory foam de diferite densitati si / sau grosimi. Acest tip de saltea ofera diferite niveluri de fermitate si o mare adaptabilitate.
 
Saltea ortopedica
-  este salteaua care ofera o pozitie comoda si confortabila in timpul somnului. O saltea ortopedica nu trebuie să fie foarte tare. De exemplu, o saltea cu densitate medie este considerata ortopedica pentru o persoana ce cantareste 70kg, dar nu si pentru o persoana ce cantareste 100 kg.
Saltele sunt ortopedice nu pentru ca sunt tari, ci pentru capacitatea lor de a sustine în mod adecvat greutatea celor care le folosesc.
 
Somiera suport cu lamele de lemn stratificat sau alte materiale pe care se pune salteaua.
 
Somiera tapitata – baza dreptunghiulara si ferma compusa dintr-un cadru de metal, acoperit cu o placa  capturita si tapitata. Acest tip de somiera ofera o fermitate mai mare decat somierele pe lamele si un sunt compatibile cu saltelele din latex.

Strech tip de tesatura de inalta calitate, cu o mare elasticitate in toate directiile. Aceasta elasticitate favorizeaza miscarile din timpul somnului, evitand astfel tensiuni ale tesaturii.
 
Silverline -  sistem inseratie fir de argint pentru efect antistatic ( elimina incarcarea cu electricitate statica ), antialergic ( reduce si blocheaza inmultirea bacteriilor), ajuta la pastrarea prospetimii saltelei prevenid aparitia mirosurilor neplacute, regleaza temperatura corpului prin mentinerea si eliberarea treptata a caldurii produse de corp si impiedica acumularea umiditatii.